News & Events

INCONEL alloy 625 и космическото инженерство са страхотна комбинация. Ще разберете защо в този блог, който изследва тази важна високоефективна никелова сплав.

Когато INCONEL alloy 625 беше представена за първи път в началото на 60-те години на миналия век, възможностите за това как може да се използва в бъдеще бяха безкрайни. Въпреки че първоначално може да е бил създаден за използване в ултракритични тръбопроводи за парни тръбопроводи, експертите по металургия предвидиха значението му в приложенията за морска вода, в аерокосмическата и химическата обработка. Тези прогнози се сбъднаха и INCONEL 625 сега е основен материал в космическата индустрия сред другите.

С течение на времето се разработиха методи за обработка, които позволиха на тази многофункционална никелова сплав да затвърди своето място като един от най-популярните и гъвкави материали, предпочитани от инженерите-конструктори. Например, малки промени в неговия състав и практики на фрезоване увеличиха неговия живот на умора като тънък лист, което отвори нови и вълнуващи приложения.

Не се случва често определена сплав да се превърне в стандартен материал за конструиране в толкова много различни индустрии, което е доказателство за гъвкавостта на тази сплав. С течение на времето той помогна за решаването на много предизвикателства при дизайна и с развитието на индустриите се промени и списъкът с възможни приложения за тази чудна сплав.

КЛЮЧОВИ СВОЙСТВА ЗА АЕРОКОСМИЧЕСКИТЕ ПРИЛОЖЕНИЯ

Тъй като космическата индустрия се модернизира, разширява и развива, така се променят и потенциалните крайни употреби на тази високоефективна сплав. Неговата уникална микроструктура придава на материала впечатляващ набор от свойства и характеристики, които го правят незаменим. Като за начало, неговата изключителна устойчивост на корозия му позволява да работи в голямо разнообразие от екстремни среди. Способността му да издържа на високи температури засилва неговата полезност при високо налягане и горещи условия на двигателя на самолета, например. Не е чудно, че аерокосмическото инженерство и INCONEL alloy 625 вървят ръка за ръка.

Неговият химичен състав също е отговорен за използването му в космическите приложения. Включването на молибден заедно с никела дава на сплавта добра устойчивост на неокисляващи среди и я прави особено устойчива срещу питинг и корозия на пукнатини. Малкото количество ниобий го стабилизира срещу сенсибилизация по време на заваряване и предотвратява междукристална атака.

Съдържанието на ниобий включва също тантал, твърд преходен метал, който е силно устойчив на корозия и има висока точка на топене. Супер комбинацията в тази сплав от никел, хром и молибден с ниобий спомага за втвърдяването на матрицата на сплавта и придава естествена висока якост без специфична топлинна обработка.

ИЗБИРАНЕ НА СУПЕРСПЛАВИ

INCONEL alloy 625 е известна като „суперсплав“ или високотемпературна сплав, което означава, че има определени характеристики, за да спечели признанието. Това включва неговата отлична механична якост, устойчивост на корозия, устойчивост на топлина, деформация при термично пълзене и стабилност на повърхността. Терминът е използван за първи път точно след Втората световна война, специално за да опише група от сплави, използвани в турбинни двигатели на самолети, работещи при присъщите високи температури. Следователно „свръхсплавите“ са много обосновани в космическото пространство, като терминът се прилага за много други приложения като газови турбини, ракетни двигатели и химически преработвателни предприятия.

Суперсплавите запазват добра якост дори след като са били изложени на температури над 650°C (1200°F) за дълъг период от време. В съчетание с тяхната способност да показват пластичност при ниски температури и стабилност на повърхността, не е чудно, че тази група сплави с висока производителност се счита за „супер“.

Тъй като суперсплавите на базата на никел имат толкова много предимства, те са ключови в космическата индустрия. Тази универсална група метали трудно би могла да бъде заменена с друг материал, като същевременно се запазят основните характеристики, с които са известни, и тяхната надеждност за тези високопроизводителни задачи.

ПРИЛОЖЕНИЯ В АЕРОКОСМИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО

Има много потенциални приложения за тази техническа сплав в рамките на аерокосмическото пространство, включително системи за канали на въздухоплавателни средства и реактивни двигатели. Действителният списък на приложенията е доста обширен поради неговата гъвкавост. Никеловите сплави се избират благодарение на тяхната висока температурна устойчивост, магнитни свойства и устойчивост на корозия. Те са и едни от най –жилавите материали, предлагани в търговската мрежа.Струйните двигатели представляват уникални предизвикателства за инженерите по дизайн, тъй като те са обект на екстремни температури в двата края на скалата. На круизната надморска височина средната температура на външния въздух е около -56,3 ° C (-74,7 ° F), докато действителният процес на изгаряне може да надвиши температурите от 1150 ° C (2,120 ° F).

Едно от основните приложения на Inconel Alloy 625 в аерокосмическата индустрия е в изпускателната система на самолета. Материалите, използвани в тези взискателни изпускателни системи, трябва да бъдат трайни, твърди, здрави и устойчиви на високи температури. Inconel Alloy 625 може да намери употреба за опашки, векторни дюзи, дупки и комплекти за хъш, освен други ключови компоненти.

Един пример за Inconel Alloy 625, който се използва за ключов самолет, е в US Navy’s Prowler, като част от тръбата CMX-124. Материалът е избран заради отличната си умора, сила и устойчивост на сенсибилизация.

Find out more about INCONEL alloy 625 on its dedicated Specs page on our website. Speak to us today about your next aerospace project by getting in touch with our knowledgeable and experienced Sales team today.

Редица проучвания и изследователски документи са достъпни, разглеждащи Inconel Alloy 625, специално в аерокосмическата индустрия. Например, през март 2018 г., екип от изследователи публикува документ в Международния Журнал за Формиране на Материали, и разглежда „механичните свойства и микроструктурата на цилиндрите на Inconel 625, използвани в аерокосмическата индустрия, подложени на поток, образуващ се с лазерна и стандартна обработка на топлината“.

Основната цел на експеримента беше да се подготвят насоки за производство за изискванията на аерокосмическата индустрия. В заключението си той открива оптималната методология за създаване на голям кух цилиндър чрез лазерна обработка на топлината, доказвайки, че е възможно да се получи правилната комбинация от здравина и пластичност в цилиндрични елементи за аерокосмически приложения. Тъй като се публикуват повече от тези проучвания, списъкът на потенциалните приложения за тази суперсплав продължава да се увеличава.

Научете повече за Inconel Alloy 625 на неговата специална страница за спецификациите на нашия уебсайт. Кажете ни за следващия си аерокосмически проект, като се свържете с нашия знаещ и опитен екип по продажби.

Вашият коментар

eleven + twenty =