News & Events

Част от семейството INCOLOY, Alloy 925 е сплав никел-желязо-хром. Втвърдява се със стареене и като всички високоефективни никелови сплави (суперсплави), 925 е здрав и гъвкав и продължава да се представя добре при горещи, студени и корозивни условия. Никеловите сплави са безопасен, издръжлив и рентабилен избор за използване в тежки среди. Те са много подходящи за сектори с високо налягане и високи залози като космическата, химическата и нефтохимическата промишленост.
С мед, молибден, алуминий и титан, сплавта 925 е специално разработена, за да комбинира здравина и устойчивост на корозия. Химическият състав на тази суперсплав я прави изключително стабилна, като запазва механичните си свойства при температури до 650ºC. Той показва същата стабилност при криогенни температури, които се определят като вариращи от -150ºC до абсолютна нула.
Alloy 925 се втвърдява със стареене (процесът се нарича още втвърдяване чрез утаяване) преди доставка. Топлинната обработка предизвиква укрепваща реакция от титаниеви и алуминиеви елементи, което води до подобрени свойства на умора и още по-впечатляващо представяне при екстремни условия. Това го прави популярен избор за приложение в нефтената и газовата индустрия.
УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ
Отделните елементи на INCOLOY Alloy 925 допринасят за различни свойства, които повишават нейната устойчивост на корозия. Никелът предпазва сплавта от корозионно напукване на хлоридни йони. Това е междукристална корозия, която се случва, когато металът е подложен на напрежение на опън в среда с висока температура, където присъстват кислородни и хлоридни йони.
Никелът също се комбинира с добавките на мед и молибден, за да направи сплавта силно устойчива на редуциращи агенти като солна, сярна и фосфорна киселина. Индивидуално, молибденовият елемент също така помага да се предпази от корозия в пукнатини и питинг – локализирани форми на повреда, които могат да проникнат дълбоко в метала.
Комбинацията от всички тези елементи означава, че Alloy 925 е изключително устойчив на обща, междукристална и локализирана корозия и корозионно напукване при напрежение, както в окислителна, така и в редуцираща среда. Той също така е устойчив на сулфидно напукване, което се предизвиква от напрежение на опън, високи температури и наличието на дифузионен водород: значителен риск при производството на нефт и газ.
Това прави Alloy 925 естествен избор за използване в „кисели“ среди, които съдържат сероводород. Също така е подходящ за среди, съдържащи фосфорна киселина, сярна киселина и морска вода.
МЕХАНИЧНИ СВОЙСТВА
INCOLOY Alloy 925 има изключителни свойства на опън, пълзене и провлачване. Тези свойства остават стабилни при високи температури, както и в корозионни среди, което го прави подходящ за употреба дори при трудни условия.
Свойствата на опън и провлачване на сплав 925 означават, че тя може да издържи високи механични натоварвания, преди да се разтегне, деформира и в крайна сметка да се счупи – дори при екстремна топлина.
Неговата изключителна устойчивост на пълзене означава, че компонентите, направени със сплав 925, ще издържат на деформация за по-дълго време, когато са подложени на повтарящи се натоварвания на дълги интервали в горещи среди (ниска циклична умора). Това удължава живота както на компонента, така и на системата като цяло, което прави работата по-безопасна и лесна. Той също така повишава ефективността на разходите, намалява поддръжката и времето за престой, тъй като компонентите трябва да се сменят по-рядко.
РАБОТА С INCOLOY ALLOY 925
Alloy 925 също е устойчива на напукване след заваряване, което я прави оптимален избор за заваряване с помощта на конвенционални техники. Препоръчва се електродъгово заваряване с газ-волфрам и електродъгово заваряване с газ-метал. Продуктите за заваряване INCONEL Alloy 725 са идеални за използване с тези методи. Избягвайте използването на заваряване под флюс и електродъгово заваряване с екранирана метална дъга, когато работите с Alloy 925.
С добра пластичност Alloy 925 може лесно да се формира с помощта на всяка стандартна техника, въпреки че нейната здравина в сравнение с други метали означава, че е необходима повече мощност. Ако тази сплав се обработва горещо, температурният диапазон от 870 до 980ºC ще осигури оптимална устойчивост на корозия и здравина.
ПРИЛОЖЕНИЯ
Идеалната област на приложение на Alloy 925 е тази, която изисква както висока якост, така и изключителна устойчивост на корозия, поради което често се използва в нефтената и газовата промишленост. Неговата отлична работоспособност в „кисела“ среда означава, че той често се използва в компоненти на дънни и повърхностни газови кладенци: клапани, закачалки, инструментални съединения, нипели за кацане, пакери и тръбни продукти.
Alloy 925 също е популярен избор за използване в морска среда, по-специално за крепежни елементи и валове на помпи. Устойчивостта му на редуциращи и окисляващи агенти го прави подходящ за тръбопроводни системи с висока якост.
СХОДНИ СПЛАВИ
Special Metals Corporation стартира INCOLOY Alloy 925 през 1982 г. Сплавта е създадена като подобрение на Alloy 825, която е разработена, за да комбинира устойчивост на топлина и корозия, като същевременно остава достъпна и гъвкава. Въпреки това, докато 825 запазва своите механични свойства при криогенни температури – и може да бъде допълнително укрепен със студена обработка – те са склонни да се променят при температури над 540ºC, ограничавайки неговото поле на приложение. Добавянето на титан и алуминий адресира това ограничение чрез значително увеличаване на здравината на Alloy 925 в сравнение с нейния предшественик, особено при реакция на топлинна обработка.
Сред високопроизводителните никелови сплави, INCONEL Alloy 718 и INCONEL Alloy 725 предлагат подобна комбинация от изключителна здравина в гореща и/или корозионна среда, добра пластичност и устойчивост на корозионно напукване. Тези сплави също се използват често в производството на нефт и газ и в морската среда.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Като цяло никеловите сплави са подходящи за работа с високи механични натоварвания в горещи, студени и корозионни среди. Механичните им свойства означават, че са устойчиви на умора и не се разтягат, деформират или чупят толкова лесно, колкото другите метали. Ето защо компонентите от никелова сплав са стандартни в редица предизвикателни сектори, където се изискват както здравина, така и прецизност.
Но всеки от тях има и свои специфични свойства, често в резултат на целенасочено развитие. Alloy 925 се откроява, защото – за разлика от своя предшественик, Alloy 825 – съчетава изключителна устойчивост на корозия с впечатляваща здравина и запазва тези качества при температури до 650ºC. Също така се отличава със своята устойчивост на корозия под напрежение и напукване след заваряване. С други думи, за разлика от много материали, здравината на Alloy 925 не идва с повишен риск от крехкост, повреда или деформация.

Вашият коментар

fourteen − 10 =