News & Events

Създаден в началото на 60 -те години на миналия век, INCONEL Alloy 625 е истински работен кон сред никелови суперсплави. Той е жилав, лек и универсален, с изключителни химически и механични свойства, които го правят подходящ за цял набор от приложения. Нищо чудно, че е любим в индустрията от почти шест десетилетия.

Alloy 625 първоначално е разработен за използване в тръбопроводи за пара – критично приложение, изискващо висока степен на якост, стабилност и устойчивост на екстремни температури. Оттогава продължаващите изследвания и разработки разкриха и подобриха обхвата на характеристиките на тази сплав. Например, тя е изключително устойчива на солена вода, което я прави идеална за употреба в морски и офшорни приложения. Нейните корозионни свойства и устойчивост на налягане също я правят основен избор в автомобилната, ядрената и химическата обработка.

Автомобилната индустрия има особена нужда от метали, които са леки, силни и устойчиви. В тази публикация ще разгледаме по-подробно свойствата на Inconel Alloy 625 и как те се използват добре при производството на превозни средства.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ

INCONEL Alloy 625 е никел-хром-молибден сплав с малки количества желязо и ниобий. С минимум 58% никел, особено се възползва от силата, здравината и устойчивостта на корозия на този елемент. Устойчивостта се засилва допълнително със значително ниво на хром: 20–23%. Хромът е силно устойчив на корозия и по-специално на окисляващи среди.

При 8–10%, молибденът добавя както сила, така и устойчивост на корозия и пукнатина. Молибденът също допринася за допълнителна устойчивост на неокситизиращи среди. 5% желязо допълнително укрепва сплавта, докато малък процент ниобий спомага за предотвратяване на междугранулярно напукване след заваряване. Резултатът е лека, силна, много работеща сплав с големи корозионни свойства в окисляващи и неокситизиращи среди.

СИЛА И УСТОЙЧИВОСТ

Поради ефекта, който молибденът и ниобият имат върху атомната матрица на Alloy 625, той не изисква топлинна обработка, за да се увеличи силата му. Той може просто да се използва при отгрятото му състояние. Alloy 625 е силна отвъд дъската, с изключителна якост на опън и якост на корозия. Той е особено устойчив на напукване от хлоридно-йонно-корозия.

Корозионната устойчивост е друго отлично качество на Alloy 625. Тя е популярна за офшорна и морска употреба, тъй като не поддържа практически никаква корозия от морска вода или сладка вода. Тя показва подобна устойчивост на алкална среда и неутрални соли.

Суровите и екстремни високотемпературни среди не представляват проблем на тази суперсплав. Освен това се представя много добре и при нискотемпературни корозионни условия поради добавянето на хром и молибден.

АВТОМОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

Комбинацията от мощност и производителност с по-малко изместване на двигателя и по-ниски емисии е в основата на днешната автомобилна индустрия. Това поставя конкретни изисквания към металните компоненти, използвани при изграждането на автомобила. Температурите на отработените газове са по-високи от всякога, а тласъкът за устойчивост означава, че животът на обслужването на автомобила трябва да бъде възможно най-дълъг. Това означава, че в зависимост от специфичната функция на даден участък от автомобила, всеки метален компонент се нуждае от правилната комбинация от здравина и устойчивост. Индивидуалните притеснения могат да бъдат пълзене, износване, корозия, умора с нисък или висок цикъл или екстремни температури.

Особените качества на INCONEL Alloy 625 го правят много подходящ за специфични елементи и дизайн на превозното средство, включително тръби за изгорели газове, дискове за разкъсване на въздушната възглавница, елементи за отделяне и ламбда сензори.

ТРЪБИ ЗА ИЗПУСКАНЕ НА ИЗГОРЕЛИ ГАЗОВЕ

Тръбите за отработени газове имат особено трудна работа. Те постоянно са изложени на корозивни и сурови вещества като дъждовна вода и сол, така че трябва да имат отлична устойчивост на корозия. Те също така рискуват да бъдат вдлъбнати, изстъргани или ударени от малки предмети като камъни. Въпреки това, като единствената видима част от изпускателната система и важна характеристика на самия автомобил, те трябва да изглеждат безупречно.

INCONEL ALLOY 625 е ценна тук заради устойчивостта си на увреждане на сол и прясна вода, неговата лекота и здравина и свойствата му на корозия. Освен това е в състояние да поддържа високи температури на отработените газове, без да се компрометира.

РАЗЕДИНЯВАНЕ НА ЕЛЕМЕНТИ

Елементите за отделяне са друга важна част от изпускателната система на автомобила. Тези вибрации за заглушаване, компенсиращи разширяването на топлината и намаляване на потенциалното износване. Жилавите, трайни елементи за отделяне, които вършат работата си правилно, ще увеличат експлоатационния живот на цялата изпускателна система.

И тук свойствата на INCONEL Alloy 625 го правят отличен избор. Тъй като остава стабилен при високи температури и е устойчив на мокра корозия – реален риск, като се има предвид излагането на ауспуха на пътната сол през зимата – отделянето на елементи, направени с тази сплав, ще се представят добре за дълго време, удължавайки живота на ауспуха и спестявайки време и пари за ремонт.

ЛАМБДА СЕНЗОР

Ламбда сензорът е известен още като кислороден сензор. Част от изпускателната система, тя измерва остатъчното съдържание на кислород в изпускателния газ. Оптимизирането на сместа въздух/гориво позволява правилното количество гориво да се изпраща до цилиндрите на двигателя, така че тя да работи правилно и ефективно.

Ламбда сензорите – съвременните автомобили обикновено имат два – също са важна мярка за устойчивост и безопасност. Поставени от двете страни на каталитичния преобразувател, те са в състояние да наблюдават дали работи както трябва и да филтрира вредните отработени газове. Това е решаваща характеристика и трябва да има дълъг оперативен живот, дори надвишаващ този на самия каталитичен конвертор. Alloy 625 обикновено се използва за направата на контактните пружини на Ламбда сензора.

ДИСКОВЕ ЗА РАЗКЪСВАНЕ НА ВЪЗДУШНА ВЪЗГЛАВНИЦА

If you would like to find out more about the applications of alloy 625 in the car industry and elsewhere, just get in touch. Our team will be happy to advise.

Благодарение на огромния напредък в безопасността на превозните средства, въздушните възглавници вече са стандартна функция в автомобилите. Въздушните възглавници спасяват живота, когато функционират правилно, но те могат да бъдат много опасни, ако се надуят в неподходящия момент. Механизмът на въздушната възглавница се контролира от диск, който е проектиран да се разкъсва при конкретно налягане, като се гарантира, че въздушната възглавница се отваря точно когато е необходимо.

Alloy 625 е оптимален избор за производство на тези дискове поради неговата устойчивост на екстремни температури. Това гарантира, че въздушната възглавница няма да се надуе случайно в случай на пожар на превозното средство, което потенциално причинява наранявания на шофьор, пътнически и/или спасителни служители.

Вашият коментар

1 × three =