News & Events

Много предприятия и индустрии използват титан и/или неръждаема стомана по време на ежедневните си операции. Основната разлика между тези два материала е, че титанът е метал, докато неръждаемата стомана е метална сплав. Продължавайте да четете, за да разберете по-добре последиците от тази разлика, както и да получите по-ясна картина за други разлики, съществуващи между титан и неръждаема стомана. 

Какво е Титан?

Метален елемент, титанът има сребристо-сив цвят. Атомният му номер е 22, а символът му като химичен елемент е Ti. Той предлага високо съотношение на якост към тегло, създавайки изключително здрава субстанция. Титанът също предлага висока ефективност на топлообмен, както и висока устойчивост на корозия. В резултат на това е много желателно да се използва в определени индустрии като строителството, където температурните промени и елементите на времето могат да създадат неблагоприятни ефекти върху структурните компоненти.

Титанът предлага високо ниво на механична устойчивост, което го прави изключително издръжлив. Ниската му плътност го прави лек и затова е желан в определени индустрии. Неговата устойчивост на корозия е от широк асортимент от основи, киселини, индустриални химикали и природни води.

Какво е Неръждаема стомана?

Неръждаемата стомана е легирана стомана, което означава, че е комбинирана с един или повече елементи, за да се променят нейните характеристики. Легирането се отнася до процеса на смесване на повече от един метал заедно. Неръждаемата стомана често се прави с приблизително от 10 до 30% хром и 70% желязо, за да й се придаде устойчивост на корозия, както и да издържа добре на температурни промени. 

 

Когато към сместа се добавят други елементи, това обикновено се прави, за да се подобри способността на стоманата да устоява на корозия или окисление. В някои случаи се добавя специфичен елемент, за да се насърчи уникалната характеристика на определен тип неръждаема стомана. Въпреки че не винаги се добавят към легирана стомана, един или повече от следните елементи понякога се включват в сместа от метали: титан, мед, алуминий, сяра, никел, селен, ниобий, азот, фосфор или молибден. Специфичните метали, които са добавени към стоманата за производството на неръждаема стомана, са известни като легиращи елементи.

Каква е разликата между Титан и Неръждаема стомана?

Основната разлика между неръждаема стомана и титан е просто, че неръждаемата стомана е метална сплав, докато титанът е метал. Уникалните характеристики на неръждаемата стомана се създават чрез добавяне на легиращи метали към нея, докато характеристиките на титана се намират естествено в нея.

Съществуват обстоятелства, които често предполагат, че едно вещество е по-подходящо от другото за използване в конкретен проект или дейност. Например титанът често е предпочитан от някои производители поради неговите уникални качества, които осигуряват здравина и издръжливост заедно с ниска плътност. Следователно, когато теглото е по-важно съображение от здравината, често се предпочита титанът. Обратно, неръждаемата стомана е предпочитана от индустрии, които отдават по-голямо значение на теглото, отколкото на здравината. Въпреки че титанът не е толкова плътен като стоманата, той е също толкова здрав, което го прави изключително подходящ за специфични индустрии, като космическата индустрия, индустрия, която изисква по-ниска плътност в допълнение към здравината.

Титанът обаче е по-скъп от неръждаемата стомана, което го прави непосилно скъп за някои индустрии, като строителството, което изисква големи количества. Следователно, когато парите са важна част от уравнението, понякога се избира неръждаема стомана пред титан, въпреки, че и двете вещества се считат за подходящи.

Титанът е изключително биосъвместим, което означава, че не е токсичен за човешкото тяло. Поради това той се използва редовно в медицинската индустрия като отличен източник за заместващи части като тазобедрени импланти, протези на коляно, калъфи за пейсмейкъри и краниофациални пластини за човешкото тяло. Използва се и в денталната медицина за зъбни импланти, Поради своята биосъвместимост, устойчивост на корозия и лекота в сравнение с неръждаемата стомана. титанът обикновено се използва и за производство на бижута.

Неръждаемата стомана предлага както възможност за заваряване, така и възможност за формоване, което й позволява лесно да се оформя, което увеличава нейната популярност за използване в редица индустрии. Поради лъскавия си външен вид, неръждаемата стомана често се използва за производство на домакински предмети, като кухненски тенджери и тигани, както и за производство на мивки, плотове, преносими колички, рафтове и маси.

Неръждаемата стомана е подложена на умора и счупване, докато титанът е силно устойчив на умора, причинена от колебания в температурата. Следователно, титанът е по-добър избор, когато промените в температурата водят до екстремни високи или ниски нива.

Неръждаемата стомана и титанът се използват в различни индустрии по света. И двете са много издръжливи, устойчиви на корозия и здрави. Обикновено естеството на употребата му определя кой метал да бъде избран.

Вашият коментар

16 + 12 =