News & Events

Работата със суперсплав на основата на никел може да изисква умения и практика за да е перфектна. Ето няколко съвета:

Суперсплавите на основата на никел съчетават висока якост с изключителна устойчивост на корозия. Тези супер свойства ги правят популярен материал за избор в много индустрии.

Продуктите от семейството на INCONEL са специално проектирани да се справят в най-екстремни среди. Използвани във всичко – от химическото производство и аерокосмическа промишленост до добив и съхранение на нефт и газ, никеловите сплави INCONEL представляват първокласен стандарт на метали за работа.

Всички различни степени на INCONEL имат високи нива на никел, като водещата сплав INCONEL 625 съдържа минимум 58% никел в състава си. Когато се комбинира със значителни нива на хром, тези никелови сплави предлагат по-добра устойчивост на корозия и високи температури в сравнение с други конкурентни сплави.

Механична обработка на никелови суперсплави

Въпреки това, когато избирате да работите с една от тези суперсплави на базата на никел, важно е да знаете как да се справяте с тях. Такива високоспециализирани и технически материали трябва да се обработват с помощта на инженер, който разбира уникалните свойства на гамата INCONEL. Продуктите на базата на никел могат да бъдат трудни за обработка без правилния подход и обработка.

За начало ще трябва да следите скоростите на обработка. Работата с такава здрава метална сплав при висока скорост с помощта на твърда карбидна крайна фреза ще съкрати живота на вашия инструмент и ще доведе до работно втвърдяване. Това означава, че трябва да сте готови да заточвате или сменяте инструмента си редовно. Въпреки това, можете да използвате тези високоскоростни бормашини и при по-бавни скорости, ако това е най-добрият вариант за вашите машини.

Можете да изберете да работите с кобалтови бормашини, особено когато използвате спираловидни свредла. Ако е възможно да се направи това, също си струва да използвате вложки от клас C, които са по-скъпи, но могат да направят обработката на тези сплави по-лесна. Всички тези опции за инструменти правят разлика във вашата производствена производителност, така че изберете комбинацията, подходяща за вашата работа.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, когато обработвате тези висококачествени никелови сплави, е използването на охлаждащи течности. Механичната обработка на тези никелови суперсплави създава много топлина, която може да изкриви материала, докато го обработвате. Може да се наложи да експериментирате с правилната комбинация и количество охлаждащи и смазочни материали, в зависимост от проекта. Например, за CNC обработка, някои инженери намират използването на смесващи се с вода течности на основата на растително масло, за доста продуктивно.

Заваряване и пълнители за никелови суперсплави

Възможно е да се заваряват никелови суперсплави, но както при машинната обработка, това изисква практика, опит и знания. Тъй като тези високо-никелови сплави са проектирани да издържат на високи температури, това може да затрудни заваряването на материала и заваръчните шевове могат да се напукат.

Изборът на правилния пълнител е важен. Нещо като INCONEL сплав 625 е добър вариант за пълнител за свързване на две части от тези суперсплави заедно. Ако тези заварки са направени с прецизност и умения, те трябва да бъдат здрави и силно устойчиви на корозия.

Що се отнася до методите на заваряване, най-често препоръчваното е газовото волфрамово заваряване (GTAW, известно още като волфрамов инертен газ или TIG). Това е за предпочитане пред други процеси на заваряване, като например газова метална дъгова заварка (GMAW) или екранирана метална дъгова заварка (SMAW), за най-добри резултати.

Вашият коментар

eight + 8 =