News & Events

Запознайте се с металната сплав със супер сила да устои дори на най-киселинната среда и да остане невероятно здрава при температури под нулата: MONEL Аlloy 400

През годините сплавите идват и си отиват, но някои остават да издържат изпитанието на времето. MONEL Аlloy 400 е качествен продукт с дълга и интересна история. Смята се за „пуританска сплав“, тъй като се произвежда със същите пропорции на никел и мед като тези, открити естествено в никелова руда от мини в Онтарио, Канада. За първи път е патентован от International Nickel Company в началото на 1900 г. и е една от първите произведени устойчиви на корозия сплави на базата на никел. Неговата гъвкавост и употреба в широк спектър от области означава, че MONEL ще продължи да бъде видна сплав за много години напред.

Причината да е толкова популярен е, че предлага убийствената комбинация от висока механична якост и отлична устойчивост на корозия. Той също така има добра пластичност и нисък коефициент на топлинно разширение, което разширява широката му привлекателност. Въпреки че има подобни характеристики на търговски чистия Nickel 200/201, добавянето на мед го прави по-здрав, но също така и добра алтернатива с по-ниска цена.

УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ В КИСЕЛИННА И АЛКАЛНА СРЕДА

Monel Alloy 400 често се използва в ситуации, при които ще бъде изложен на намаляване на средата, поради изключителната си устойчивост на корозия. Той е по-устойчив на окисляващи среди, отколкото по-високи медни сплави. Често се използва за морска среда, тъй като предлага много ниска скорост на корозия в течащата морска вода. Той е устойчив на стрес корозионно напукване и питинг в свежи и промишлени води.

Сплавта е добре известна със способността си да устои на атаката на флуороводородна киселина във всички концентрации до точката на кипене – всъщност това е може би най-устойчивата от всички често използвани инженерни сплави. Той също така може да устои на други редуциращи среди, включително сярна и солна киселина. Поради тази висока устойчивост на корозия, той често се използва в химическа обработка, кули за петролна дестилация, крепежни елементи и фитинги, вътрешни части на помпи и клапани. Ще откриете също, че има още по-екстремни и високорискови употреби, например в производството на експлозиви и за ракетостроенето.

ДОСТАТЪЧНО ЖИЛАВ

Сплавта със сигурност се справя с предизвикателството, когато става дума за здравина. Той остава здрав и издръжлив в широк температурен диапазон. Той запазва отлични механични свойства при минусови температури – не претърпява преход от пластично към крехко, дори когато е охладен до температурата на течния водород. Други материали биха били склонни към чупливост при тези екстремно ниски температури, въпреки обичайната им висока якост, което прави тази сплав наистина изключителна в това отношение. Може да се използва и при температури до и включително 1000°F в окислителни атмосфери и дори по-високи в редуциращи среди.

Научете повече за MONEL Аlloy 400 на нашата продуктова страница и научете повече за използването й за следващия си проект, като се свържете с член на нашия екип по продажбите.

 

Вашият коментар

14 − twelve =