News & Events

Monel 400 е доста проста сплав, която може да се противопостави на най -взискателните условия. С минимум 63% никел и 28-34% мед, той е създаден преди повече от век, за да бъде по-евтин заместител на чистия никел, като запазва всички основни свойства на метала. Честно е да се каже, че Monel 400 е срещнал и надхвърлил – това накратко.

В допълнение към основните компоненти на никел и мед, Monel 400 съдържа и малки количества желязо за подсилена якост (максимум 2,5%), манган за повишена устойчивост на корозия и термична проводимост (максимум 2%) и следи количества от силиций, въглерод и сяра .

Както бихте очаквали от никелова сплав, Monel 400 е много универсален и има голям набор от свойства. Но две характеристики наистина го правят да се откроява сред останалите. Първо, той комбинира висока якост с изключителна устойчивост на корозия както от алкална, така и от кисела среда. И второ, тя запазва тези характеристики при огромен диапазон от температури, включително изключителен студ.

Нека да разгледаме основните области на приложение за Monel 400: Морската, нефт и газ и аерокосмическа промишленост.

МОРСКА УПОТРЕБА НА MONEL 400

Устойчивостта на Monel 400 срещу криогенните температури, заедно с неговата устойчивост на корозия на морската вода, я правят изключителен избор за критични приложения в морския контекст. По отношение на практичността, икономиката и безопасността, тя е просто непобедима.

При корабостроенето, тръбопроводите за решаващи елементи като системи за завеси за вода, системи за борба с пожар, охлаждащи водни системи и ежедневни системи за морска вода, традиционно се правят от медни сплави. Освен че са сравнително скъпи, тези материали неизбежно ще станат плячка на корозията във времето. Комбинацията от постоянно течаща морска вода и сулфидите, присъстващи във водата, водят до корозия, което от своя страна води до пропускливи тръби. И те могат да нанесат значителни щети, дори преди да бъдат открити.

Monel 400 е не само по-икономичен вариант за този вид тръбопроводи, но има много по -дълъг оперативен живот, когато е изложен на морска вода. Ключът към това е високата му устойчивост на корозия, която за разлика от стандартните медни сплави не се влияе значително от потока на морската вода.

As well as piping, in the shipbuilding industry you’ll find Monel 400 used for propellers and heat exchangers, valve stems and pump shafts, freshwater and gasoline tanks, nuclear engineering components, and more. .

Като правило, колкото по-бързо се движи морската вода по метален компонент, толкова по -голяма е степента на корозия. Monel Alloys са единствените съдържащи мед сплави, които могат да устоят на този ускоряващ ефект, поддържайки ниска и стабилна скорост на корозия от максимум 0,03 мм годишно. Това означава, че тръбите, направени от Monel 400, могат да продължат много по-дълго, без да се налага да се заменят, а малката степен на корозия, която те претърпяват, следва редовен и предвидим модел. Поддръжката е лесна за планиране и няма нужда да се притеснявате за внезапен катаклизмъм, когато корабът всъщност е в морето.

Освен тръбопровода, в корабостроителната индустрия ще намерите Monel 400, използван за витла и топлообменници, клапани и помпени валове, сладководни и бензинови резервоари, компоненти на ядреното инженерство и други.

НЕФТ И ГАЗ ПРИЛОЖЕНИЯ НА MONEL 400.

Тази комбинация от достъпност, висока якост, температурна устойчивост и устойчивост на корозия прави Monel 400 подходящ за много критични приложения при екстремни условия. Друга ключова област е нефтената и газовата промишленост, където компонентите са рутинно изложени на екстремна топлина и корозионна среда.

Monel 400 се доказа като революционен в производството на нефт и газ, както и в корабостроенето. Само до преди няколко години, скъп и опасен отказ на компонентите все още беше често срещана черта както на бреговото, така и на офшорното извличане. Дори и най-устойчивите на корозия сплави по това време все още ще се поддадат в крайна сметка, когато са изложени на изключително корозионни химикали като хидрофлуороводородна киселина – основен риск за здравето и безопасността.

Monel 400 е издръжлив и устойчив, дори когато е изложен на най-суровите киселини, но е също толкова устойчив на корозия от алкална среда като морската вода. Това го прави особен актив за производството на петрол и газ в офшорките и ще го намерите на всеки етап от процеса, от извличане до рафиниране. Инструментариумът, оборудването за извличане и кладенците са всички често срещани приложения за тази супер жилава сплав.

АЕРОКОСМИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИЕ НА MONEL 400

Рентабилен и високоефективен, Monel 400 е твърд избор за аерокосмическите инженери от 60-те години на миналия век. Едно от първите му приложения беше наистина авангардно, правейки рамки и покрития за ракетни самолети. Но това е само началото, що се отнася до многото начини, по които тази сплав може да се използва.

Аерокосмическата индустрия има свой набор от предизвикателства. Компонентите не само трябва да са устойчиви на корозия – например от горива и отработени газове – но също така трябва да са здрави, леки и способни да запазят своята цялост и свойства при екстремно налягане.

Тъй като Monel 400 показва голяма устойчивост на напукване под напрежение, както и на корозия, ще откриете, че се използва в много важни приложения. Те включват компоненти на колесника, горивни камери, окабеляване за безопасност и нитове в изпускателната и двигателната системи.

Както и с други приложения, Monel 400 и другите сплави на Monel са надежден избор по повече от едина причини. Не само, че самият материал е сравнително достъпен за начало, но неговата здравина и устойчивост го правят още по-икономичен избор.

ДОСТЪПНИ, НО НЕ ЕВТИНИ

Разбира се, икономията често може да означава рязане на краищата, но тук не е така. Дългият експлоатационен живот на Monel 400, дори при силен стрес и при екстремни условия, със сигурност спестява пари, тъй като компонентите трябва да се сменят много по-рядко. Но преди всичко това е важна функция за безопасност.

Независимо дали в корабостроенето, производството на нефт и газ или космическата промишленост, корозирала тръба или счупен клапан може да застраши живота. Ето защо гамата от сплави Monel е такова предимство и от гледна точка на здравето и безопасността.

ВSW Metals разполагаме с Monel 400 тръби, фитинги и фланци. Ние също така доставяме нейната сродна сплав Monel K-500, която е валежно засилена. Ако се интересувате да направите покупка или да научите повече за тези здрави, гъвкави и устойчиви сплави и техните приложения, просто се свържете с член на нашия екип по продажбите.

Вашият коментар

four + 3 =