News & Events

Използването на Титан в много области

•Почти всички вулканични скали – скала, образувана от втвърдяване на разтопен камък – съдържащ Титан.

•Един Боинг 737 Dreamliner се състои от 15% Титан, заявиха от компанията.

•Международната космическа станция (ISS) има множество парчета от Титан, включително тръби, според НАСА. В Проекта Rosetta, изследователска компания за архивирането да се предават човешки езици на извънземни същества, отлетя също и парче от чист Титан гравирано извън (ISS), заради суровата среда на пространството.

•Въпреки своите приложения в космическата индустрия, най-честата употреба на Титан като титанов диоксид е бял пигмент, използван за боя (паста за зъби) и за слънцезащитни кремове, поради способността си да отразява светлината и абсорбира UV лъчи.

•Tитанът може да се използва като суровина за 3D печат. През 2013 г. учени от Австралия Commonwealth за научни и промишлени изследвания са отпечатали 3D чифт подкови за коне от лек титан. Службата за Военноморски изследвания съобщи през 2012 г. нов метод за заваряване на титан, за да бъдат използвани за производството на голям размер корабни корпуси, тъй като е твърде скъпо и трудно да се произвеждат за корабостроенето. При новия метод, наречен „заваряване с триене“, се използва въртящ се метален щифт, който частично стопява ръбовете на две парчета от титан.

•Титанът е лек и твърд метал, който често се използва за изработване на машини и оборудване, инструменти и уреди, спортни съоръжения и бижута.

•В медицината титанови импланти се използват за заместване или стабилизиране на счупената кост. Малки титанови импланти дори се използват за подобряване на слуха при хора с определени видове глухота. Винт от титанов прът се пробива в черепа зад ухото и се прикрепва към външно устройство за обработка на звука. Чуждото тяло улавя звуци и изпраща вибрации чрез титановия имплант във вътрешното ухо, заобикаляйки всички проблеми в средното ухо.

Вашият коментар

12 − one =